miercuri, 6 ianuarie 2010

Structura generala a programului Formarii de Facilitatori de Constelatii Familiale cu Barbara Morgan

Structura generala a programului Formarii de Facilitatori de Constelatii Familiale cu Barbara Morgan

Intoarcerea acasa
Vindecarea sufletului familiei
bazata pe constelatiile familiale ale lui Bert Hellinger


Fundamentul muncii cu constelatiile

A descrie o constelatie in cuvinte nu e un proces foarte usor. Este o experienta foarte profunda care atinge cele mai adanci locuri din noi insine.

Imi numesc workshopurile Intoarcerea acasa. Vindecarea sufletului familiei

Ideea este ca foarte mult din suferinta noastra actuala are legatura cu evenimente din trecutul familiei noastre sau cu actiuni ale stramosilor nostri. Este de ajutor sa vedem ca familia este un sistem care are nevoie sa fie echilibrat si in ordine, ca in natura. Si, exact cum se intampla si in natura, observam ca multe lucruri care s-au intamplat au dezechilibrat balanta familiei noastre iar noi, copii si nepotii nostri suferim consecintele (efectele). Daca vezi iubirea curgand prin generatii, la fel cum un fluviu curge in ocean, uneori se intampla sa fie bolovani in rau, unii sunt imediat vizibili si pot fi inalturati sau nu, altii nu sunt atat de vizibili dar pot deveni astfel de-a lungul unei constelatii. Apoi datoria noastra este de a vedea daca pot fi inlaturati si acesti bolovani astfel incat raul iubirii sa curga liber. Uneori acest lucru pur si simplu nu este posibil si atunci trebuie sa ajungem la un nivel mai profund al intelegerii si acceptarii a ceea ce este.

Intr-un grup putem folosi membrii acestuia pentru a reprezenta membri ai familiei dar si concepte abstracte ca: razboi, dragoste, un secret, o parte din noi insine. Plasam aceste persoane in mijlocul grupului in functie de intuitia personala si apoi reprezentantii incep sa experimenteze senzatii, nevoia de a se misca sau emotii legate de persoana pe care o reprezinta. Uitandu-ne la forma pe care o ia constelatia, vazand si ascultand ce simt reprezentantii, este posibil sa incepem procesul de descoperire si inlaturare a „bolovanilor”. Propozitiile vindecatoare asigura un ritual al deschiderii inimii si al „intoarcerii acasa”.

Efectele constelatiei sunt uneori imediate si dramatice si pot fi simtite de membri ai familiei noastre care nu sunt prezenti la workshop. Mai adesea insa schimbarile sunt graduale si poate lua uneori si un an pentru a fi simtite efectele. Uneori se poate sa nu aiba nici un efect si asta din mai multe motive. Oricat de surprinzator ar parea este uneori foarte greu sa ne desprindem de dramele si suferintele noastre.

Filosofia originala a lui Bert Hellinger este ca acest gen de lucrare trebuie sa evolueze liber si nu sa fie fixata in tot felul de metodologii si sunteti incurajati sa profitati cat puteti de mult de ea.

Formarea voastra va incuraja aceasta idee si va sfatuieste sa asteptati pana la ultimul stagiu inainte de a va decide ce fel de abordare vi se potriveste in functie de propria personalitate.

Trauma

A devenit o idee deja acceptata aceea ca majoritatea dintre noi au suferit o trauma in primii ani ai copilariei, unii dintre noi au suferit o trauma directa, altii una legata de o trauma a mamei, provenita din sistemul familiei. Acesta este un important aspect al lucrului cu constelatiile si ne vom concentra asupra lui in stagiile mai tarzii ale formarii noastre, cand conceptele si ideile de baza vor fi deja asimilate.

Cursul
Bucuresti, Romania
Facilitat de Barbara Morgan
Structura:
3 module a cate 5 zile in Ianuarie, Iunie si Noiembrie 2010

1 seara- introducere in lucrul cu constelatiile
2 zile workshop deschis publicului
3 zile de instruire a unui grup restrans

Seminarii de seara
Acest curs de instruire se va baza pe modelul de ucenicie dar va fi adaptat pentru 3 module a cate 5 zile fiecare. Din cele 5 zile, 2 sunt rezervate unui workshop/atelier deschis in cadrul caruia veti avea ocazia sa lucrati singuri, dar si sa fiti reprezentanti in constelatiile altora- o parte esentiala in formarea ca si facilitator de constelatii. In prima seara si in timpul instruirii se va face o introducere, iar seminariile de seara cu ajutorul dvd-urilor sunt o optiune in plus.
Pentru a va pregati pt acest curs, sunteti rugati sa scrieti un eseu in care sa descrieti relatia cu parintii, traumele familiale, evenimente semnificative din viata voastra personala sau a familiei si impactul pe care il au asupra voastra in prezent.(in jur de 3000 de cuvinte)
Daca e posibil, acest eseu ar trebui scris in engleza. Daca intampinati dificultati in acest sens, va rugam sa faceti aranjamente pentru traducerea eseului.
Sunteti rugati, daca e posbil, sa incepeti sa cititi materiale despre lucrul cu constelatiile. Daca puteti vorbi si citi in engleza, va recomand “Simetria ascunsa a iubirii” drept punct de plecare. Vi se va da o bibliografie la inceputul cursului. Puteti face cursul intr-un mod flexibil, dar e nevoie sa parcurgeti modulul de baza 1 inainte de a trece mai departe. Dupa acest curs, va fi o suprapunere continua a fiecarui modul pentru a facilita flexibilitatea instruirii.
Modulul 1
Ne vom ocupa de abordarea de baza si de atitudinea de fond necesara facilitarii constelatiilor; cuprinde urmatoarele etape cheie:
1. Introducere – cunostinte de fond si intelegerea conceptului. Cum sa le vorbim altora despre asta.
2. Gandirea sistematica
3. Abordarea fenomenologica
4. Ordinea
5. Prezenta

Modulul 2
1. Constiinta de sine si a grupului, precum si limitele.
2. Corpul, ca memorie esentiala pentru constelatii. Cum sa ajutam clientii sa stea deoparte de concepte si idei, fara a le slabi puterea. Folosirea ghidata a imaginilor, constiinta de sine si alte exercitii ce vin in ajutorul acestui process.
3. Imblanzirea super ego-ului.
4. Primul interviu, ce sa cautam, atitudinea de baza, cladirea unei relatii cu clientul.


Modulul 3
1. Cum recunoastem si cum invatam sa ne ocupam de trauma si de o potentiala retraire a traumei
2. Sentimente primare si secundare
3. Constiinta

Formatul general al cursului: dimineata va fi dedicata discutiilor si exercitiilor practice in grupuri mici, iar dupa amiaza se vor face constelatiile personale, cu feedback si discutii.

Cursul va lua forma unui proces auto-motivant cu ajutor din partea mea si a celorlalti cursanti.
Sunteti invitati sa va inregistrati progresul de-a lungul cursului intr-un jurnal, insistand asupra partilor cu care sunteti confortabili si a celor unde e nevoie de imbunatatiri.

Unii oameni invata del mai usor “facand”. Prin urmare vor exista ample oportunitati de a actiona in numeroase aspecte ale facilitarii; puteti chiar facilita o constelatie intreaga cand va simtiti pregatiti.

Dupa ce este parcursa aceasta formare initiala, este recomandat pentru persoanele doritoare sa participe la cel putin 2 workshopuri de constelatii inainte de a se decide daca vor sa faca formare pana la capat sau nu.

Urmarind acest model de invatare, urmand formarea intitala, vom aduce in fiecare workshop invataturile si metoda unui foarte experimentat facilitator, vom pune fata in fata acesti facilitatori experimentati cu cei incepatori pentru ca aceasta cunoastere sa fie transmisa cat mai direct posibil.

Vom cere feedback la finalul fiecarui workshop astfel incat sa putem construi o formare care sa raspunda cerintelor tuturor celor care participa.