miercuri, 5 ianuarie 2011

Apariţie editorială: Un val, un ocean

Dragi prieteni,
vă semnalăm cu bucurie apariţia, la Editura Cartea Daath, a celei de-a doua cărţi de Bert Hellinger tradusă în româneşte:

Un val, un ocean


Experienţa mea de a aduna şi a produce aceste texte seamănă cu povestea în care un student îşi ia la întrebări maestrul în ceea ce priveşte libertatea. Maestrul spune: unii cred că sunt în căutarea propriului adevăr al sufletului lor. Dar, Marele Suflet este cel care gândeşte şi cercetează prin ei. Şi Marele Suflet îşi poate permite multe greşeli, pentru că unii sunt falşi jucători şi sunt înlocuiţi cu alţii noi. Aceia care, însă, îşi permit cu adevărat să se lase conduşi de Marele Suflet se rătăcesc mai puţin deoarece, asemeni înotătorului care se lasă cu încredere purtat de valuri şi se foloseşte de forţa lor, are şansa de a se lăsa condus către un nou ţărm.”




Cuvânt înainte


Am contribuit prin a da mai departe ceea ce mi-a fost dat, și am facut-o cu bucurie.”

Bert Hellinger


Cu bucurie în suflet constatăm al doilea pas prin care creatorul metodei constelaţiilor de familie, Bert Hellinger, este adus mai aproape de psihologii, psihoterapeuţii, facilitatorii de constelaţii şi, în general, de publicul român interesat de constelaţiile de familie.
Pentru noi, Asociaţia Română de Terapii Sistemice, este un al doilea pas care aduce mai mult la lumină frumuseţea unei munci ce se doreşte experimentată, care poate bulversa tocmai prin profunzimea şi neconvenţionalitatea ei, şi care, în mod misterios, nu poate fi prinsă, de multe ori, în chingile logicii obişnuite.
Înainte de a fi tehnică, lucrarea are calităţile unei cărţi de referinţă, de înţelepciune, deoarece înmănunchează tot ceea ce autorul a strâns ca şi cunoaştere pe parcursul vieţii şi, în acelaşi timp, oferă posibilitatea fiecărui cititor de a-şi lua ceea ce are nevoie în legătură cu o anumită temă.
Apărută iniţial în 2005, lucrarea adună şi ordonează eforturile şi intuiţiile sale în legătură legile iubirii şi în acelaşi timp cu efectele şi limitele conştiinţei. Textele sunt recolta seminariilor de constelaţii de familie desfaşurate între anii 1992-2000.
Cartea surprinde esenţa a ceea ce Bert Hellinger are de spus în legătură cu modul de abordare a bolilor grave, a traumelor, psihozelor, a relaţiei dintre agresori şi victime, dar, în acelaşi timp oferă înţelegerea sa asupra relaţiilor umane în context mai larg, spre exemplu, asupra legilor iubirii în relaţiile de cuplu, în relaţiile dintre părinţi şi copii, a diferitelor efecte ale credinţelor religioase, a întâlnirilor noastre cu morţii şi moartea şi a modalităţilor şi mijloacelor prin care putem contribui la dobândire păcii şi reconcilierii.
După cum Bert Hellinger ţine să precizeze, textele cuprinse în carte, au apărut în mod spontan în moduri diferite: fie ca introduceri, fie ca şi comentarii, concluzii sau sinteze. Uneori ele au reprezentat răspunsuri la întrebările puse pe parcursul seminariilor, discuţiilor sau interviurilor.
În receptarea insighturilor autorului, cititorul este invitat să înţeleagă, în spiritul metodei fenomenologice, faptul că ele se referă la o situaţie specifică şi au ieşit la suprafaţă tocmai datorită acesteia. Astfel, ele nu tratează un subiect la modul general, ci se referă doar la situaţia specifică pe care o prezintă. De fiecare dată când unele părţi seamănă, totuşi fiecare oferă şi pune în lumină un alt aspect, aşa cum reiese din contextul său particular.
Aşa cum Bert Hellinger o afirmă în mai multe rânduri, cea mai bună întelegere a metodei şi insighturilor constelaţiilor familiale apare atunci când este luată în considerare filosofia aflată la baza acestora, şi anume a fenomenologia şi metoda fenomenologică de cunoaştere, aşa s-a dezvoltat ea, începând cu Edmund Husserl şi Martin Heidegger.
Dincolo de toate, contactul cu această informaţie atinge sufletul într-un mod profund, misterios şi contribuie la experienţe care prin excepţionalitatea lor ar fi suficiente în sine. Dacă, în plus, poate constitui şi un ghid pentru cei ce doresc să aprofundeze cunoaşterea la nivelul sufletului, atunci considerăm că menirea eforturilor noastre a fost atinsă pe deplin. În cele din urmă, a citi orice lucrare a lui Bert Hellinger este o experienţă în sine şi ne dorim să vă bucuraţi din plin de ea. Parafrazând-o pe colega mea traducătoare, acesta este Bert Hellinger, terapeutul care îşi permite să greşească, dar care se înclină cu respect în faţa misterului fiinţei.

Ion Bucur
Facilitator de constelaţii familiale
Bucureşti, decembrie 2010

Pentru comenzi, puteţi scrie e-mail la : ionbucur2003@yahoo.com

Şi, în caz că vă întrebaţi unde pot fi văzute şi alte picturi ale autoarei minunatului tablou de pe coperta cărţii, intraţi pe : http://sonjalinesart.blogspot.com/

Niciun comentariu: