marți, 14 septembrie 2010

"Fericirea care durează"- Prima carte de Bert Hellinger apărută în româneşte

Dragi prieteni ,
vă anunt cu bucurie că, prin eforturile dlui Ion Bucur, membru fondator al ARTeS ( http://www.constelatiifamiliale.ro/ ), şi cu minunatul ajutor al doamnei Daniela Pascu( http://www.edituracarteadaath.ro/index.php ) a aparut la Editura Cartea Daath prima carte tradusă în limba română a lui Bert Hellinger :


Fericirea care durează
- o scurta introducere in constelatiile familiale

Bert Hellinger nu a dorit sa scrie carti despre constelatiile familiale. Incerca sa evite ca toate descoperirile la care luase parte prin intermediul acestei metode de terapie de familie- transgenerationala, sistemica si fenomenologica- sa fie receptate in primul rand intelectual si sa ia cursul unei ideologii, asa cum se intampla adesea cu sistemele de cunostinte. Ar fi ratat, prin asta, esentialul- permanenta schimbare si permanenta particularizare a descoperirilor sale- ordinea pe care o creeaza iubirea in sistemele de familie.
Daca ar fi scris o singura carte perfect valabila, cartea ce trebuia scrisa, marea sa revelatie, aceasta ar fi avut o singura pagina si o singura propozitie: Totul este iubire.
Ar fi avut o singura pagina, o singura propozitie si infinite expresii.
Paradoxal, asemenea carte ar fi fost pentru majoritatea dintre noi foarte greu de inteles, probabil imposibil.
A ales sa scrie, constient fiind, totusi, ca, fara experimentare, posibilitatea ideologizarii nu este eliminata, si nici posibilitatea de a intelege gresit sau de a nu intelege nimic. Adesea cuvintele sunt prea putin fata de profunzimea trairii ce se poate experimenta intr-o constelatie.
Cum am putea intelege acest adevar, al iubirii, cand, in aparenta, multe din lucrurile pe care le traim zi de zi ne contrazic atat de dur?
Bert Hellinger a deschis un camp al infinitatii, si a inceput o munca practica, de observarea si descoperire. O parte din acest camp ne este infatisat in aceasta introducere.
O parte ne va fi accesibila cand intelegem cheile. O alta parte va fi misterioasa mereu. Pentru ca asa trebuie sa fie.
Iubirea este guvernata de legi. Necunoasterea si incalcarea lor transforma iubirea in iubire oarba. Bert Hellinger descrie legile iubirii asa cum se manifesta ele in mod concret si arata cum putem face transformarea in inima si in constiinta noastra de la iubirea care ne duce catre moarte la iubirea care ne indreapta catre viata.
Am putea spune – de la iubirea inconstienta la iubirea constienta.
Putem cunoaste aceste legi doar prin efectele pe care le declanseaza in viata noastra.
A ales sa scrie pentru ca, intrebat ce inseamna constelatiile familiale, este greu de spus in cateva cuvinte.
A ales sa scrie pentru a descrie metoda fenomenologica si filosofia fenomenologica fara de care constelatiile familiale nu sunt cu adevarat accesibile, fundamente deseori ignorate.
Fericirea care dureaza- ne introduce in campul descoperirilor sale. Ne arata de unde a pornit si unde ne poate duce viitorul. Ne arata iluzia libertatii constiintei personale, consecintele dureroase ale acesteia si, in acelasi timp, singura libertate posibila pentru noi, aceea de a fi in armonie cu constiinta colectiva si cu constiinta spirituala. Dar regasim aici si remediile, felul cum putem fi in armonie. Remedii atat de simple, incat atunci cand le descoperi este socant si cutremurator prin simplitate.
Totul a fost acolo, langa tine, permanent la indemana ta, si totusi nu ai vazut. A vedea, in constelatii, este mai important decat a intelege. A vedea este instrumentul fenomenologiei. A vedea ne da acces la armonie. Si atunci cand suntem in armonie iubirea curge. Atunci cand iubirea curge simtim imediat. Iar sentimentul de recunostinta te inunda coplesitor. Nu mai este nevoie de nici o validare. Acum stii, restul sunt amanunte.
Cartea -Fericirea care dureaza- nu este prima carte a lui Bert Hellinger, este o carte destul de noua, aparuta odata ce a inteles ca exista o cale simpla de intrare in lumea esentelor.
E bunul inceput dupa care toate celelalte se aseaza intr-o ordine fireasca. Este bunul inceput care te pregateste pentru celelalte 60 de carti ale sale si pentru receptarea practica a metodei constelatiilor familiale. Este bunul inceput pentru buna continuare.
Bun venit intr-o lume care-ti poate schimba viata!

Preţul cărţii este de 15 lei .
Pentru comenzi şi informaţii suplimentare, precum si pentru precomenzi ale următoarei cărţi scrise de Bert Hellinger care va apare în curând în traducere românească , “No Waves Without the Ocean” scrieţi e-mail la ionbucur2003@yahoo.com

luni, 13 septembrie 2010

Eliberează iubirea din rănile familiale !

Eliberează iubirea din rănile familiale!

Workshop de constelaţii familiale centrate pe traumă

Dacă doreşti să sporeşti dragostea şi forţa relaţiilor importante din viaţa ta, te invităm la un workshop inedit în care să explorezi zone mai puţin cunoscute ale familiei tale pentru a afla care sunt sursele sentimentelor noastre de iubire şi ale legăturilor cu persoanele dragi din viaţa noastră. Acest workshop, primul de acest tip din România, oferă o manieră eclectică de lucru prin îmbinarea a trei mari arii psihologice: psihotraumatologia, teoria ataşamentului şi teoria sistemică. Dacă ai mai experimentat metoda constelaţiilor sistemice, vei avea acum oportunitatea de a merge mai profund, într-un mod unic. Dacă abia acum te întâlneşti cu metoda constelaţiilor sistemice, vei întâlni o cale surprizătoare de împrospătare a sufletului tău şi a relaţiilor tale.


Trainer: Franz Ruppert,
PhD, psiholog, psihoterapeut



Franz Ruppert este profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Munchen din anul 1992. Interesul său se centrează pe impactul transgeneraţional al traumelor, în special în aria tulburărilor mentale severe. În ultimii 15 ani a obţinut o înţelegere profundă şi o îmbinare originală a procesului traumatic şi a teoriei ataşamentului, alături de metoda constelaţiilor sistemice. Mai multe informaţii puteţi afla pe http://www.franz-ruppert.de/

Data evenimentului: 9-10 octombrie 2010

Limba: engleză, cu traducere succesivă în româneşte

Ţinuta: lejeră, comodă

Locaţie: Hotel Novotel, Sala Lyon

Programul de lucru: este orientativ, se va modifica în funcţie de durata lucrului :

9 octombrie
8.00 – 9.00 - Primirea participanţilor
9.00 – 11.00 – Program de lucru
11.00 – 11.15 – pauză de cafea
11.15 – 13.30 – program de lucru
13.30 – 15.00 – masa de prânz
15.00 – 17.00 – program de lucru

10 octombrie
8.00 – 9.00 - Primirea participanţilor
9.00 – 11.00 – Program de lucru
11.00 – 11.15 – pauză de cafea
11.15 – 13.30 – program de lucru
13.30 – 15.00 – masa de prânz
15.00 – 17.00 – program de lucru

Cost: 800 ron pentru înscrieri până la data de 12 septembrie. După această dată, costul este de 900 ron. Numărul de locuri este limitat. Confirmarea locului se face doar după confirmarea plăţii!

În acest cost intră:
- participarea la workshop
- masa de prânz în cele două zile de workshop
- gustarea şi cafeaua din pauze.

Plata: se poate face
- direct, la cabinetul Dianei Vasile, între orele 10 si 17, încasarea se va face de către Carmen Vamoş. Adresa cabinetului este: str. Cap. Gh. Bulugea nr 14, ap 2, sector 2 Bucureşti. Strada este perpendiculară pe Calea Floreasca.
- prin bancă, în contul SC Diana Creative Consulting SRL, CUI 16310792, RO16 BACX 0000 0030 1810 1000, deschis la Banca Unicredit Tiriac – Sucursala Norilor. Pe documentul de plată se va trece: „Participare workshop octombrie”.
După ce efectuaţi plata, trimiteţi un mail cu documentul de plată care atestă efectuarea plăţii scanat si veţi primi un mail de confirmare a înscrierii.
Dacă vă răzgândiţi după ce aţi plătit, banii se vor returna astfel:
- până la data de 12 septembrie, se va returna întreaga sumă;
- până la data de 1 octombrie, se vor returna 500 de lei;
- după data de 1 octombrie, nu se va mai returna suma.

Organizator: Diana Lucia Vasile, psiholog, psihoterapeut, Dr.

Date de contact pentru orice întrebări:
Telefon/fax: 021 231 19 78
Mobil: 0722 30 30 41
Email: dianavlucia@gmail.com

duminică, 12 septembrie 2010

Ce sunt constelaţiile familiale ?

Ce sunt constelaţiile familiale ?




Un articol scris de Elena-Claudia Rusu ,
 Psihoterapeut specialist Psihoterapie cognitiv-comportamentala, Psihoterapie sistemica de familie(Constelatii Familiale- in formare),

Lector Universitar Doctor ( website-uri : http://www.claudiarusu.ro/ , http://www.psiwear.ro/ ). Articol preluat cu acordul autoarei, de la adresa de web: http://www.claudiarusu.ro/?page_id=30 )



”Cea mai importantă sarcină a omului ar trebui să fie (…) conştientizarea a ceea ce, provenind din inconştient, apare şi i se relevă, în loc să rămână inconştient sau să se identifice cu acel lucru.” (Carl Gustav Jung)


Probabil că aţi observat că există numeroase „modele” care se repetă din generaţie în generaţie. Este vorba despre repetiţii legate de dificultăţi cu privire la prosperitatea financiară, la dependenţe, la boli psihosomatice, incest, crime, accidente, sinucideri etc. Este ca şi cum fiecare familie ar fi urmărită de o anumită situaţie. Desigur că există şi aspecte fericite care se transmit: talente, permisiuni, situaţii benefice. Altele sunt însă distructive şi nefaste asemenea unor „blesteme” care pun stăpânire pe familie şi se transmit din generaţie în generaţie.



De exemplu, ştim ceea ce se repetă în familia Kennedy: morţi tragice şi premature. În familia regală, de Monaco- istoriile legate de iubirile nefericite şi complicate. Maria Callas a încercat toată viaţa ei să repare lipsa respectului de sine, perpetuată în familia ei. Cu siguranţă, cu toţii ştim măcar un exemplu de acest gen din viaţa noastră. Există familii care sunt atinse, de mai multe generaţii, de o anumită boală psihosomatică. Alte familii trec prin pierderea unui copil, decese premature sau sinucideri.



Există probleme financiare care se repetă: rude care se ceartă pe moşteniri, faliment, dificultatea de a dobândi un anumit statut social. Problemele de sănătate ne pot urmări şi ele trangeneraţional: sunt cunoscute familiile în care există membri depresivi în fiecare generaţie, de exemplu.



Cum ne putem explica acest fenomen? Biologia ne învaţă că moştenim de la predecesorii noştri caracteristicile fizice şi predispoziţia spre anumite boli şi afecţiuni. De exemplu, ochii verzi pot proveni de la străbunicul, iar boala cardiacă de la mama. Este o poveste legată de cromozomi, iar ştiinţa se simte confortabil să o spună. Totuşi, bagajul nostru nu se rezumă la componenta biologică. Există din ce în ce mai mulţi cercetători care sunt preocupaţi de moştenirea de natură psihologică. Este vorba despre o transmitere fondată pe inconştientul individual al fiecărui membru al familiei. Cunoaşterea acestei moşteniri de factură psihologică ne poate ajuta să înţelegem motivaţiile mai profunde care ne fac să acţionăm şi să intervenim atunci când nu mai dorim să repetăm anumite situaţii.



Acest inconştient familial, leagă inconştientul individului de ceea ce Jung numea inconştient colectiv. Copilul care se naşte este în contact cu memoria clanului familial, cu cea a strămoşilor săi din generaţiile din ambele linii parentale. Cu toţii avem o moştenire psihică şi un bagaj psihologic. Trecutul interacţionează cu prezentul, iar prezentul influenţează viitorul. Suntem o verigă din lanţul generaţiilor, legat fizic prin gene şi pe plan psihic, prin inconştientul familial (Joe-Ann Benoit, 2009, p.3- 4).



Trăim însă sub auspicii bune: nu suntem condamnaţi să retrăim traumele strămoşilor noştri, beneficiem nu numai de un determinism ci şi de un liber arbitru în moştenirea noastră psihică.



Cheia pentru a ne recâştiga libertatea de acţiune şi de a ieşi din modelele nefaste este conştientizarea repetiţiilor care apar în viaţa noastră, decodarea şi dezactivarea acestora. Viaţa noastră dobândeşte sens atunci când abordăm acest nivel profund, psihogenealogic. Dobândim conştienţa patternurilor distructive care au marcat viaţa generaţiilor dinaintea noastră şi pe a noastră, dar şi a legăturilor care există între toţi membri familiei, un sentiment de apartenenţă.



Bert Hellinger, psihoterapeut german, oferă o teorie despre aceste aspecte psihogenealogice, precum şi o metodă de vindecare a „sufletului neamului” şi a celui individual. Denumirea metodei sale este „Constelaţii Familiale” care nu se referă la astrologie (decât poate metaforic), ci la reprezentările realizate de persoanele din grupul de participanţi, cumva asemănător cu ceea ce se întâmplă în psihodrama lui Moreno, dar la un nivel mult mai profund şi complex.



Este o un metodă de terapie sistemică a familiei.



Bert Hellinger (n.1925) este creatorul Constelaţiilor Familiale, una dintre cele mai profunde şi consistente metode de vindecare a sufletului individual şi a celui colectiv. El spunea că „Măreţia unei persoane este aceea care o face egală cu ceilalţi”. În zilele de 5, 6 şi 7 februarie 2010 a conferenţiat în Bucureşti. Pe data de 8 februarie a susţinut o prelegere în cadrul Facultăţii de Sociologie-Psihologie a Universităţii Spiru Haret.


Hellinger este o figură pitorească în panoplia întemeietorilor de sisteme terapeutice ale acestei lumi: a fost „imunizat” împotriva Socialismului Naţional al lui Hitler datorită credinţei în Dumnezeu a părinţilor lui; a petrecut 20 de ani ca preot catolic şi misionar în triburile Zulu din Africa de Sud recunoscând că deşi s-a dus acolo cu scopul de a-i creştina pe păgâni şi de a-i ajuta să-şi salveze sufletele, lucrurile au stat exact invers: „Ei m-au salvat pe mine”, spunea Hellinger; a participat la cursuri ecumenice, interrasiale în cadrul unor grupuri dinamice conduse de clerul anglican. După ce a renunţat la preoţie, începe să studieze asiduu cele mai importante sisteme de psihoterapie: psihanaliza, gestaltterapia, terapia primară, analiza tranzacţională şi terapiile sistemice de familie, din care s-a născut metoda Constelaţiilor Familiale (mai multe despre Bert Hellinger veţi găsi pe site-ul lui: http://www.hellinger.com/ ).


ORDINILE ŞI DRAGOSTEA FUNCŢIONEAZĂ ÎMPREUNĂ


Hellinger a identificat ceea ce a numit „Ordinile Dragostei” („The Orders of Love”) şi susţine că pentru ca dragostea să curgă printre membri familiei trebuie respectate anumite principii de bază. Atunci când aceste reguli sunt încălcate, de exemplu, un copil încearcă să preia destinul părintelui, apar suferinţa şi nefericirea.


ORDINILE DRAGOSTEI (Constiente) sunt conditii fundamentale ale vietii, pe care nu le putem schimba sau alege, chiar daca nu le intelegem sau nu ne convin. Aceste ordini permit dragostei sa curga intr-o familie.

1. Fiecare membru al sistemului de familie are dreptul si nevoia de a apartine. Toti membrii sunt egali in demnitate.

2. Parintii, ca parteneri de cuplu, contribuie in mod egal in cuplu pentru a mentine balanta intre A Da si A Primi.

3. Predecesorii sunt onorati, cei ce au venit dupa iau de la cei ce au venit inainte, parintii dau si copiii primesc.

4. Parcursul vietii fiecarui membru al familiei este respectat ca atare, fara judecata.

5. Fiecare are locul sau exact in sistemul de familie, in ordinea venirii.

6. Parcursul vietii membrilor anteriori ai familiei este acceptat exact asa cum a fost.

(Sursa: Loreley Nedelcu, “Familia ta spune multe despre destinul tau”, Revista Avantaje, iunie 2010)

Hellinger a descoperit că fiecare membru din familia noastră are un loc special şi are un drept egal de a aparţine sistemului familial. Această regulă se aplică şi copiilor care au murit la naştere şi celor avortaţi, „oilor negre” ale familiei şi celor care au adus prejudicii acesteia şi care au fost respinşi din motive de imoralitate, abuz sau comportament criminal. Dacă vreunul dintre membrii familiei este uitat, nerespectat, exclus sau desconsiderat în vreun fel, cineva dintr-o generaţie ulterioară îi va repeta destinul împărtăşind un scenariu de viaţă asemănător. Numai atunci când recunoaştem şi onorăm destinele dificile ale celor care ne-au precedat, „Ordinile Dragostei” pot fi restabilite şi lanţul destinelor tragice se rupe.



„Copiii rareori sau niciodată nu îndrăznesc să trăiască o viaţă mai fericită şi mai împlinită decât părinţii lor. În mod inconştient ei rămân loiali tradiţiilor familiale nerostite care funcţionează într-un mod invizibil. Constelaţiile Familiale sunt un mod de a descoperi forţele şi legăturile fundamentale care au fost purtate şi transmise de-alungul generaţiilor.”(Bertold Ulsamer, http://www.hellingerpa.com/constellation.shtml )


Un atelier de Constelaţii Familiale presupune un facilitator, un asistent (uneori) şi mai mulţi participanţi. Asistenul poate fi unul dintre participanţi şi care se formează ca şi constelator, având o experienţă cu acest mod de lucru.

Participanţii vin cu o problemă pe care o pun în discuţie în cadrul grupului. De obicei este vorba despre probleme care durează de mult timp, care afectează viaţa persoanei şi care rezistă la încercările de rezolvare făcute de aceasta. Această dificultate de rezolvare provine din dragostea „oarbă” a copilului faţă de un membru al familiei şi poate fi rezolvată cu soluţii care vin sub forma de imagini noi ale unor situaţii şi idei vechi- imagini care invită dragostea „edificată” să curgă.

În debutul unei Constelaţii Familiale, clientul alege intuitiv dintre participanţi pe aceia care îi vor reprezenta membrii familiei şi unul care îl va reprezenta pe el. Apoi îi plasează în relaţie unii cu alţii, fără să comenteze, bazându-se pe ceea ce „simte” că este în familie. În ciuda faptului că participanţii aleşi nu îi cunosc pe cei pe care îi reprezintă sau nici măcar pe cel care este în acel moment client, ei devin un model viu al sistemului familial originar.

În acest gen de lucru chiar şi gesturile mici pot furniza o informaţie importantă. Cuvintele sunt puţine în timpul lucrului şi de aceea devin foarte puternice. Atunci când membri familiei sunt plasaţi în relaţie unii cu alţii în centrul unui cerc (alcătuit din restul participanţilor care stau pe scaune sau pe jos) se întâmplă un fenomen. Reprezentanţii încep să observe emoţii şi gânduri care le reflectă pe cele ale membrilor acelei familii.

Şi în Constelaţii cuvintele vindecă. Nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecătoare care ne permit să vorbim limbajul Sufletului în moduri care sunt eliberatoare pentru noi şi cei din jurul nostru- prieteni, iubiţi, soţi, cei dragi, familia, colegii.

În procesul Constelaţiilor Familiale urmărim adevărurile simple. Cel mai simplu adevăr pentru toate fiinţele umane este adevărul dragostei. Fiecare dintre noi căutăm să îi iubim şi să le fim loiali celor de care suntem legaţi. De exemplu, un client face o mişcare interioară spre a-şi accepta tatăl alcoolic. Aici sunt mai multe adevăruri. Primul, „Tatăl meu este un alcoolic şi nu pot face nimic ca să îl schimb”, al doilea „Cea mai mare parte din viaţa mea mi-am petrecut-o ca să mă opun acestui adevăr şi ca să schimb soarta”. Al treilea „Acesta este tatăl meu, unicul şi nu am altul” şi al patrulea, cel pe care îl putem accesa atunci când renunţăm la rezistenţă, este „Îl iubesc din tot sufletul pe tatăl meu”. Când ajungem la acest adevăr începem să vedem că energia pe care am investit-o pentru a construi un munte de nisip ne-a costat mult, în tot timpul existând un singur lucru ce aştepta să fie recunoscut: Îmi iubesc tatăl. Atunci când ne supunem necondiţionat dragostei ne eliberăm dincolo de tot ceea ce am ştiut. Adevărurile simple aparţin tărâmului Sufletului, iar recompensele sunt de nemăsurat (John Payne, 2006, viii).

Cei mai mulţi dintre noi îşi trăiesc viaţa prin intermediul propriilor percepţii ale adevărului, şi mare parte din ele sunt iluzii sau minciuni uşoare.

Constelaţiile ne ajută să vedem cum dezvoltăm aceste versiuni ale adevărului şi cum acestea ne sabotează şi, uneori, distrug viaţa.

Probleme precum cele de mai jos îşi pot găsi rezolvarea cu ajutorul Constelaţiilor: depresia, alcoolismul, relaţiile proaste cu persoanele de sex opus sau de acelaşi sex, ideaţia şi tentativele suicidare, eşecurile repetate, sentimentul de alienare şi de lipsă de rost în lume, bolile fizice, surplusul de greutate, frigiditatea, impotenţa, imposibilitatea (aparentă) de a concepe un copil şi altele.

Aceste probleme pot apărea la o persoană (sau mai multe) dintr-o familie ca urmare a unor evenimente semnificative care au avut un impact asupra sistemului familial: moartea timpurie a părinţilor sau bunicilor; pierderi de sarcină, morţi premature, avorturi; crime, morţi tragice şi accidentale; pierderea subită a partenrului de viaţă; adopţii; relaţii rupte şi divorţ; experienţe de război; victime şi autori de crime şi nedreptăţi; secrete de familie; indivizi care au fost alungaţi din familie, dezmoşteniţi.

Atunci când pregătim o constelaţie ne interesează în mod deosebit cine este membru al sistemului familial şi ce anume s-a întâmplat şi mai puţin poveştile detaliate ale clienţilor despre cum îşi reprezintă ei realitatea, situaţiile.



Problemele cu care se confruntă în prezent o persoană pot fi rezultatul unor încurcături (entanglement ) în sistemul familial.



Deşi încă nimeni nu ştie exact cum funcţionează Constelaţiile Familiale, cea mai bună explicaţie a acestui fenomen poate fi găsită în opera unui autor şi biolog renumit, dr. Rupert Sheldrake. Un câmp de energie, numit câmp morfic, conectează oamenii, locurile şi animalele, având memorie şi influenţă. Dr. Sheldrake a documentat existenţa acestui câmp într-un număr de cărţi, una dintre ele purtând titlul Dogs Who Know When Their Owners Are Coming Home (http://www.sheldrake.org/ ). Bert Hellinger a observat prezenţa acestui „Câmp de Cunoaştere” („Knowing Field”), noţiune care aparţine dr. Albrecht Mahr, şi a învăţat cum să îl folosească pentru a modifica dinamici anterioare ascunse, astfel încât ordinea naturală care susţine dragostea să fie restabilită şi dragostea să curgă din nou (http://www.systemicfamilysolutions.com/introductionto.html şi http://www.collectivewisdominitiative.org/papers/mahr_constellations.htm ).

Metoda Constelaţiilor Familiale este în plină evoluţie şi din ce în ce mai mulţi specialişti, psihoterapeuţi, medici şi alte tipuri de terapeuţi recurg la ea.

România este una din ţările în care metoda a apărut de relativ puţin timp şi este în plină expansiune.


SURSA: Elena-Claudia Rusu, Curente noi in psihologie. Introducere in analiza tranzactionala, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2010, p. 104-110.

miercuri, 1 septembrie 2010

"Limbajul Sufletului " : Constelatii Familiale cu John L. Payne in Bucuresti, 12-14 Nov 2010

Workshop de Vindecare Trans-Generaţională
& Constelaţii Familiale

Limbajul Sufletului”


Facilitat de John L. Payne

Bucuresti, 12-14 Noiembrie 2010

John L Payne ( website http://www.johnlpayne.com/ )
este autorul cărţilor:

-The healing of Individuals, Families and Nations” ( Vindecarea indivizilor, familiilor şi naţiunilor”),

-“The Language of the Soul” (“Limbajul Sufletului”)
şi
-“The Presence of the Soul”( “Prezenţa sufletului”).


El a facilitat mai mult de 300 de workshopuri pe 5 continente, majoritatea bogatei sale experienţe fiind dobândită în Africa de Sud , după abolirea apartheidului . Faptul că el a trăit în mai multe ţări din 4 continente face ca experienţa sa multiculturală şi poliglotă să poată fi folosită pentru o vindecare profund transformatoare a sistemelor familiale şi ancestrale .

Fără să fim conştienţi de aceasta, mulţi dintre noi purtăm în vieţile noastre modele de viaţă, sisteme de credinţe şi traume ale străbunilor noştri, trăindu-le ca şi cum ar fi ale noastre. Linia noastră ancestrală începe cu părinţii noştri, iar evenimente traumatice de felul Holocaustului, sclaviei , războaielor civile , moartea prematură a părinţilor, bunicilor şi copiilor, morţile accidentale, crimele, adopţiile şi plasamentele în orfelinate şi aziluri de bătrâni etc pot avea un impact rezidual profund chiar şi de la trei până la şapte generaţii mai târziu . Exact precum aceste experienţe pot lăsa cicatrici emoţionale la nivel individual, ele rămân imprimate şi în sufletul familiilor, în cadrul cărora indivizi care trăiesc în generaţii ulterioare simt aceste sentimente ca fiind ale lor înşile .

Cu Vindecarea Trans-generaţională şi cu Constelaţiile Familiale, dăm o voce străbunilor prin întâlnirea şi lucrul cu o prezenţă colectivă care ne permite să recuperăm părţile pierdute din sufletul familiei , astfel îmbunătăţindu-ne locul propriu şi prezenţa personală în această lume. Nu numai că ajutăm la recuperarea victimelor unor astfel de traume, ci creem şi un spaţiu în care cei vinovaţi pot fi eliberaţi cu iubire din legăturile persecutor-victimă .
Deşi intr-un astfel de workshop este prezentă multă muncă ancestrală, Constelaţiile Familiale sunt eficiente şi potrivite de folosit şi pentru orice alt fel de probleme nerezolvate de relaţii , de sănătate sau modele disruptive de viaţă şi situaţii dificile precum divorţuri, pierderi de sarcină, greutăţi cu copiii etc .

Lucrarea Constelaţiilor Familiale este un spaţiu sacru , în care stricta confidenţialitate şi respectul profund pentru vieţile oamenilor sunt valori intrinsece.

Locatie : Centrul de dezvoltare personala “Casa Sufletului”, situat pe strada Stefan Luchian ( Pictor), la nr. 13 ( Strada face legatura intre Calea Mosilor si Str. Mantuleasa ) . Pentru relatii suplimentare despre cum ajungeti la locatie, va rog sunati la dna Cristina Stanescu, tel 0741 21 61 41 . Iata si un link spre harta http://www.salutbucuresti.ro/planoras/swf_map.htm?-8531&-7960 ( folositi zoom-ul din centrul partii de jos a paginii – semnul “+” pentru a vedea un detaliu al hartii ) .
Program : Workshopul Începe vineri 12 nov seara de la ora 18 până la 21:30, continuă sâmbătă şi duminică 13-14 noiembrie intre orele 10:00-18:00

Costul participarii : 500 lei

Relatii si inscrieri : aurelmocanu@yahoo.com